Een zelfbouw laboratorium

Verken Palais Récup

Ben je benieuwd naar de bouw van 2014 tot nu? Of naar de duurzame innovaties van het huis? Kijk rond op de site en bekijk de uitzending van BinnenstenBuiten. Of kom langs bij Salon Récup!

Circulaire innovaties

Palais Récup zit vol innovaties op het gebied van water, energie en materialen.

De bouw van 2014 tot nu

Frank deed verslag van alle ontwikkelingen rond de bouw op Facebook.

Video Circulair Ecohuis in Amsterdam

Het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten bezocht Palais Récup op 10 mei 2022.

palais Récup voelt als een
a Third Space
!

“Third space, a place between public and private where you come to relax, meet and get new ideas.”

— Randall Packer

Andersom ontwerpen

Palais Récup is een bijzonder zelfbouwhuis voor circulair wonen, ondernemen en ontmoeten. Het huis is andersom ontworpen; eigen-bouwer Frank Alsema heeft eerst de materialen verzameld en daarna met architect John Zondag het ontwerp gemaakt. Bij de totstandkoming van Palais Récup werken ontwerpen en bouwen door elkaar heen als een iteratief proces.

Zelfbouw laboratorium

Het toepassen van  bestaande materialen maakt een gebouw circulair, maar ook het opnieuw gebruiken van energetische stromen. In Palais Récup worden veel duurzame technieken door elkaar heen gebruikt. De experimenten met watervoorzieningen en het combineren van verschillende warmtebronnen maken het huis (zoveel mogelijk) autarkisch en duurzaam. Ook zit het huis vol met uitvindingen van derden. Zij proberen hun projecten hier uit  en vormen een onderdeel van het gehele concept. Palais Récup is een speelruimte en een laboratorium voor nieuwe technologie en energievoorzieningen; hoe kan het anders en hoe kan ik het zelf doen?

Waar komt de naam vandaan?

‘Palais’ staat voor groots en meeslepend. Het enorme project dat Frank in 2013 is begonnen en het bouwwerk dat er uit voort is gekomen. Het staat ook voor fantasie en romantiek; het waarmaken van een droom. ‘Récup’ komt van het Franse woord ‘récuperation’ dat staat voor hergebruik, terugwinnen, opladen. In het Vlaams neem je een ‘recupdag’ op; een dag om te herstellen. Het gaat in het huis niet alleen om de circulariteit van energie en materialen, maar ook van ideeën en manieren van leven. Palais Récup nodigt je uit om na te denken over de toekomst en mee te doen in experimenten.


Waarom zou je alles nieuw aanschaffen, als je veel bouwmaterialen voor minder dan de helft en soms zelf gratis kunt vinden?
— Frank Alsema